Hoi, ik ben Kristien Wollants!

Het was ergens in 2018, laat in de avond. Ik stond daar, met een zwangere buik, bezig met het vouwen van babykleertjes maat 56, vers gewassen en klaar voor het ziekenhuiskoffertje. Met een slapende peuter boven, vroeg ik me af hoe het ouderschap er zou gaan uitzien nu ik niet één, maar twee jonge kinderen ging hebben. Ik opende de podcast app op mijn telefoon en zocht naar podcasts over het jonge ouderschap. Kleertjes vouwen werd een stuk leuker als ik ondertussen kon luisteren naar gezellige podcasts waar ik ook nog iets van kon opsteken. Ik had een favoriete Amerikaanse podcast (helaas, die bestaat niet meer), maar ik kon geen enkele Vlaamse podcast over het thema vinden.

Toen dacht ik bij mezelf: waarom maak ik er niet gewoon zelf een?

Met mijn achtergrond als radiomaker bij Qmusic België en JOE fm kreeg ik al snel het idee om zelf een podcast te beginnen. Zo werd Radio Mama geboren in februari 2019, een paar maanden na de geboorte van mijn tweede kind. In de loop van vier jaar en ongeveer vijftig afleveringen groeide Radio Mama uit tot de meest besproken podcast onder jonge ouders en hulpverleners die met ouders en jonge kinderen werken. Eind 2022 voelde het voor mij echter als het juiste moment om Radio Mama af te ronden en de allerlaatste aflevering uit te brengen. Maar geen zorgen, de podcast blijft gewoon gratis beschikbaar via je favoriete podcast app. Je vindt er afleveringen over onder meer de geboorte, de babyperiode, peuters en kleuters, en alle uitdagingen die jonge ouders tegenkomen. Het opkomende afgestemd ouderschap loopt als een rode draad door Radio Mama, steeds met een genuanceerde en milde blik op zowel ouder als kind.

De geboorte van “Uit mijn Hoofd

Na een paar maanden zonder afleveringen maken begon het weer te kriebelen. Het was duidelijk dat de podcast mijn medium was, en ik kreeg nieuwe vragen die ik graag wilde bespreken. Ik heb maandenlang nagedacht over een geschikte naam, tot iemand me vriendelijk maar beslist zei: “Dus je stelt het maken van die podcast uit vanwege zoiets triviaals als een titel?” Ze had gelijk. Het was de schop onder mijn kont die ik nodig had om mijn angsten (hallo imposter syndrome, hallo faalangst!) opzij te zetten en er gewoon aan te beginnen. Met mijn tenen in het zand aan de Griekse zee kwam de titel plots in me op: “Uit mijn Hoofd”. Het was tijd om uit mijn hoofd te komen en eraan te beginnen, tijd om dat overactieve, constant denkende brein weer een uitlaatklep te geven. En ook tijd om meer te leren zakken in mijn lichaam, naast dat wonen in mijn hoofd. En zo werd mijn nieuwe podcast geboren. In “Uit mijn Hoofd” nodig ik gasten uit die mijn nieuwsgierigheid delen en met mij in gesprek gaan over onderwerpen die te maken hebben met de balans tussen geest en lichaam.

Luister je gezellig mee?